Winter, tijd voor rust en balans

Allereerst voor iedereen een mooi 2021. Officieel mag het niet meer, maar goede wensen zijn wat mij betreft niet tijdgebonden. We leven in een bizarre tijd die veel onrust met zich mee brengt. In deze nieuwsbrief wat tips om meer rust te creëren. De wintertijd is daar de periode bij uitstek voor. De seizoenen hebben een grote invloed op ons leven. Ieder seizoen heeft zijn eigen kracht en daar kunnen we dankbaar gebruik van maken. Wie van de natuur vervreemd, vervreemd immers ook van zichzelf. Niet alleen de natuur veranderd, we veranderen zelf ook per seizoen. Onze behoeftes worden anders. Dit geld voor onze voeding, onze lichaamsverzorging en ook voor onze emotionele balans. Beweeg met de seizoenen mee en je krijgt energie. Go with de flow, noemen de Engelsen dit. 

Als je de natuur in gaat, lijkt er veel afgestorven, als je verder kijkt is het een verstilling voor wat komen gaat. Onder de grond zijn de bomen en gewassen kracht aan het verzamelen door rust en verstilling. De wintermaanden kunnen prachtig zijn met een laagje rijp op de takken van bomen en struiken. Niets in lekkerder dan na een wandeling in de kou thuis te komen in de warmte en te genieten van een kop warme chocolademelk of een kop dampende kruidenthee. Een stevige wandeling in de kou is een fijne immuun booster. Kou is niet comfortabel voor je lijf, het gaat even extra hard werken om je inwendige kachel te laten branden.  

De natuur verstilt en laat ons een mooi ritme zien. Binnen is het warm en knus. Een heerlijke periode om onder een dekentje op de bank te genieten van muziek of een mooi boek. Uitgebreid te koken en met vrienden van een maaltijd te genieten. Langzaamaan lengen de dagen weer, om ons langzaam voor te bereiden om het volgende seizoen.  

Waar ons lichaam nu om vraagt is verwarmende voeding. Denk hierbij aan een krachtige stamppot, een ovenschotel, een koolsoort en goed gevulde soepen. Gebruik hierbij verwarmende kruiden als kaneel, kruidnagel, nootmuskaat, peper, steranijs, gember, kardemom en komijn, 

Heb je last van suikerschommelingen of diabetes vervang dan de helft van de aardappels voor de stamppot door knolselderij of pastinaak. Goede voeding levert brandstof op je lichaam te laten functioneren. Bij de verbranding van de voeding (spijsvertering) komt warmte en energie vrij. Hoe hoger de voedingswaarde van je eten, hoe hoger je energieniveau zal zijn. De meeste koolsoorten zijn rijk aan vitamine C, Boerenkool bevat weer veel vitamine A uit caroteen wat ons beschermt tegen vrije radicalen. Hoe vitaler je voeding, hoe groter de uitdaging is voor je lichaam om het te verteren. Eet gevarieerd, Onze spijsvertering verwerkt een aardbei anders dan een pastinaak. Op deze manier hou je de spijsvertering actief en vitaal, wat jouw eigen vitaliteit weer bevorderd. Probeer zoveel  mogelijk groente van het seizoen te eten, zoals de natuur het oorspronkelijk bedoeld heeft

Dit seizoen is zeer geschikt om wat meer te slapen, hoe dieper je slaapt hoe uitgeruster je wakker wordt. Kun je slecht in slaap komen vermijd dan een uur voor het slapen gaan de telefoon/computer of televisie. Demp het licht vast wat zodat het lichaam alvast melatonine (slaaphormoon) aan gaat maken. Veel mensen worden iedere nacht op dezelfde tijd wakker, dit heeft te maken met een verstoring in de orgaanklok. Met een NEI consult kun je opsporen waar deze verstoring zit. Eten voor je naar bed gaat is niet bevorderlijk voor een diepe slaap. Je geeft je lichaam eigenlijk 2 opdrachten. Jouw eerste opdracht is slapen, daarom ga je naar bed. Je 2de opdracht is te verteren wat je gegeten hebt. Je lichaam kiest altijd zelf de prioriteit en zal eerst je voeding gaan verteren, wat een goede nachtrust teniet doet. 

Goede voeding, een diepe kwaliteit slaap en rustig meebewegen met het seizoen zorgt al voor veel balans. Oude onverwerkte emoties kunnen ervoor zorgen dat je niet optimaal in balans kunt komen. Als voorbeeld een regelmatige terugkerende blaasontsteking. Inmiddels weet je niet beter en en denk je waarschijnlijk dat dit gewoon bij jou hoort, maar Is dat ook zo? of heb je aangenomen dat het nu eenmaal bij jou hoort. Blaasontsteking heeft veelal te maken met de emotie van veiligheid. Voel jij je veilig, is je territorium goed afgebakend? Zomaar 2 vragen die je jezelf eens kunt stellen. Als je deze emotie los kunt laten omdat je het verhaal van je lichaam begrepen hebt, verdwijnen de klachten. Een NEI sessie kan hier bij helpen. Oude emoties opruimen, zodat je straks weer vol energie bent als het voorjaar begint. Hoe fijn is dat. 

De buitenkant van ons lichaam verdient ook extra aandacht, onze huid is immers ons grootste orgaan.  Bij lichaamsverzorging in de winter denk je aan warmte en beschermen. Als je het koud krijgt knijpen de kleinste bloedvaatjes onder de huid zich samen. Zo beschermt je lichaam jou tegen te sterke afkoeling. Je oppervlakkige doorbloeding wordt minder, waardoor er extra aandacht van de bloedsomloop naar de organen gaat. Een prachtig beschermingssysteem van ons lichaam. Voeding en bewegen werken van binnen uit, een warm bad, een massage, kleding en de verwarming werken van buiten af. De droge lucht van de verwarming droogt onze huid uit, zet leuke waterschaaltjes neer boven de verwarming om de luchtvochtigheid op peil te houden. Kies voor lekkere kleding, wol is het natuurlijke materiaal in de winter bij uitstek. Laagjes houden meer warmte vast dan 1 dikke trui. Door kou ontstaan er eerder kloofjes in je handen en voeten. Fijne producten hiervoor zijn o.a. de scinfood van Weleda* en de propolis van Forever**. De scinfood is wat vetter en zeer geschikt voor de nacht, maar ook fijn voor je gezicht als je in de winterkou gaat wandelen. De propolis is zeer voedend en trekt sneller in de huid waardoor je deze in de wintermaanden ook kunt gebruiken als gezichts- crème. Gebruik een zeep of douchegel die niet uitdroogt. Weleda heeft heerlijke verwarmende douchecrème op basis van granaatappel. Aleppo zeep is een hele fijne zeep die de huid niet uitdroogt, maar voedt. Aleppozeep is een zuiver plantaardige zeep op basis van olijf- en laurierbesolie. Heb je een bad, geniet dan van een zilverspar verkwikkingsbad van Weleda. De geur van de zilverspar maakt de luchtwegen vrij en brengt weer balans. 

* te koop bij de betere drogist of natuurwinkel.

**te koop bij mij.

Met al deze kleine tips kun je deze winter het verschil maken voor jezelf. Maak van je maaltijden, verwarmende en energie gevende maaltijdtijden. Geniet van een dampende kop kruidenthee, zelfgemaakte chocolademelk van echte cacao en een plantaardige melk of een beker golden milk.

Verwen ook de buitenkant en neem wat meer rust. Beweeg mee met de verstilling van de natuur zodat ook jij na deze verstilling weer in volle kracht bent als het voorjaar ontluikt.  

Misschien doe je het al, misschien lees je erover en vindt je het zweverig. Nu je toch wat meer binnen bent is het misschien een goed moment om eens te gaan mediteren. Daar is niets zweverigs aan, gewoon wat innerlijke verstilling die je rust geeft. Wetenschappelijk komen er steeds meer bewijzen dat mediteren je energieniveau verhoogt en dit draagt bij aan een betere gezondheid. 

Als je nog nooit gemediteerd hebt is de app van Medations Moments een hele fijne, geen moeilijke dingen, fijne stem en prachtige muziek. Ik hou erg van praktisch, Zelf heb ik de app op mijn telefoon, oortjes in en ik doe de meditatie in bed voor het slapen gaan, draai me daarna lekker om. Zo kost het geen extra tijd want we zijn allemaal al druk genoeg. Geniet van al het moois van de winter!

Op 1 januari 2018 hadden 9.9 miljoen mensen in Nederland één of meerdere chronische aandoeningen. Dit komt overeen met 58% van de Nederlandse bevolking. Een chronische aandoening is hier gedefinieerd als een aandoening waarbij over het algemeen geen uitzicht is op volledig herstel. De schatting is gebaseerd op een selectie van 109 door de huisarts geregistreerde chronische aandoeningen. De diagnose kan gesteld zijn door de huisarts zelf of kan zijn overgenomen van een andere zorgverlener. Bron: www.gezondheidenzorginfo.nl