Vetzurenbalans, de oorzaak van veel welvaartsziekten

 

Deze nieuwsbrief gaat over de grootste oorzaak van alle westerse welvaartsziekten, de vetzurenbalans en het belang van het reinigen van je lichaam. Veel mensen zijn op 1 januari weer gestart met het zoveelste dieet, streng voor zichzelf gaat dat best een tijd goed. Na verloop van tijd verslapt het dieet en en baal je van jezelf. De bekende vicieuze cirkel. Hardlopers zijn vaak doodlopers. Gemiddeld wordt iedereen na een dieet 1 kilo zwaarder dan ze waren toen ze aan het dieet begonnen. Wil je een mooie start maken (ook als je geen overgewicht hebt) overweeg dan eens een milde reinigingskuur. Ik adviseer altijd om dit niet direct in de eerste week van januari te doen. Beter is om het lichaam voor te bereiden en er geleidelijk naar toe te werken. Zo krijgt het lichaam de kans om te ontgiften op een milde en verstandige manier, leer je om op een andere manier te kijken wat je eet en is de kans veel groter dat je een gezondere leefstijl vol houd. Het gewicht wat je kwijt raakt tijdens een kuur is mooi meegenomen, maar niet het hoofddoel. Een kuur zet het lichaam aan het werk, waardoor je daarna makkelijk gewicht kwijt raakt. 

Het belang van een goede vetzuurbalans

Voeding speelt een grote rol in ons leven, we zijn eigenlijk een groot deel van de dag bezig met de vraag; wat gaan we eten? Daarnaast de boodschappen, het eten voorbereiden en klaarmaken en dan natuurlijk het moment van eten. Gedachteloos pakken we vaak nog een aantal tussendoortjes. Hier kunnen we veel winst behalen als we ons veel meer bewustzijn van wat we eten, hoeveel  we eten en  nadenken over de kwaliteit van ons eten. 

 

Veel chronische aandoeningen, kwalen en ziektes worden veroorzaakt door laaggradige ontstekingen. Een belangrijke oorzaak van laaggradige ontstekingen is de verkeerde verhouding van de vetzuren Omega 3 en 6. Deze vetzuren zijn essentiële vetzuren. Dat betekent dat ons lichaam ze niet zelf kan maken, we moeten het dus uit de juiste voeding halen. Vitale vetzuren spelen een sleutelrol in je gezondheid en Omega 3 vetzuren zijn belangrijk voor een sterk brein en een sterk lichaam.  

 

Toch heeft 99.9% van de mensen een (veel) te hoge vetzuurbalans, jij hoogstwaarschijnlijk ook.

Zelfs mijn eigen vetzuurbalans is nog niet helemaal optimaal, ondanks alle goede voeding. 

 

Omega 3 vetzuren zitten in vette vis zoals zalm en makreel, in zaden als lijnzaad, hennepzaad, chiazaad en in walnoten. Deze onmisbare vetzuren heten EPA en DHA.

Omega 6 vetzuren zitten vooral in oliën, zoals zonnebloemolie, maisolie en sojaolie. Deze oliën zijn goedkoop en makkelijk te bewerken, ideaal voor de voedingsmiddelen industrie. Van deze oliën worden margarines gemaakt, bak en braadproducten en frituuroliën. We krijgen deze producten dagelijks binnen, ze zitten in vrijwel alle kant en klaar producten, niet alleen in chips, maar ook in koekjes, beschuit en crackers. De balans is weg. 

 

De Omega 3 vetzuren hebben een ontstekingsremmende eigenschap. De Omega 6 vetzuren hebben een ontstekingsbevorderende werking. De balans is dus weg, ons lichaam kan het niet meer aan en we komen terecht in een lichaam met laaggradige ontstekingen. We staan dus continu in de ontstekingsstand met alle gevolgen van dien. Inmiddels is aangetoond dat een onevenwichtige balans tussen de Omega 3 en de Omega 6 vetzuren verantwoordelijk is voor de westerse welvaartsziekten.

Als er disbalans aanwezig is in het lichaam, heeft dat invloed op alle processen, van lekker kunnen slapen, scherp zijn in het hoofd tot niet af kunnen vallen op een normale, lichaamsvriendelijke manier. 

 

Vermijd hierom alle kant en klaar producten als margarine, halvarine en bak en braad producten al lijken ze door de reclame nog zo gezond. Reclame is bedoeld om te verkopen, het zegt niets over de kwaliteit van een product. Gebruik roomboter/ghee of kokosolie van een goede kwaliteit om in te bakken. Dit zijn gezonde vetten, maar wel verzadigde vetten, dus met mate gebruiken. Wissel af, ieder voedingsproduct heeft zijn eigen kwaliteit. Roer een eetlepel lijnzaadolie door je ontbijt als goede start van de dag. Goede olijfolie is ook een bron van gezonde vetten, nooit bakken in olijfolie extra vierge. Olijfolie extra vierge betekent dat de olijfolie niet geraffineerd is. Deze olie is koud geperst wat inhoud dat de olijven alleen gemalen, geperst en gefilterd zijn en niet verhit. Hierdoor is deze olijfolie lekkerder van smaak en gezonder dan de verhitte varianten. Maak een lekkere dressing van deze olijfolie door een eetlepel olijfolie te mengen met een eetlepel balsamicoazijn, wat (verse) kruiden en/of wat geperste knoflook. 

 

Tip: Goede olie zit altijd in een donkere glazen fles of in een blik. 

Vetzuren weer in balans

De meeste mensen redden het niet meer om de vetzurenbalans te herstellen door alleen voeding. Door middel van een eenvoudige vingerprik kun je de vetzurenbalans laten meten.

De uitslagen zijn vaak schrikbarend wat gezien het aantal chronisch zieken in Nederland niet vreemd is. Een goede kwaliteit  visolie in pure olie of capsulevorm kan enorm bijdragen naar het in balans brengen van de vetzuurbalans, een wezenlijk onderdeel van je gezondheid. 

Zelf werk ik met meerdere merken. Ieder lichaam is uniek en vraagt een andere benadering. Visolie is meestal een combinatiesupplement van omega 3 en 6 en soms nog omega 9 toegevoegd. Als de omega 6 waarden erg hoog zijn is het soms beter om alleen omega 3 te nemen. Een vetzurentest geeft je duidelijkheid hoe je ervoor staat en wat voor

jou goed is. 

Wil je hier meer over weten, neem dan even contact met me op. Ik help je graag verder. 

 

 

 

Reinigen van je lichaam

De meeste mensen reinigen hun huis, kleding en auto, maar vergeten hun lichaam. Een gemiste kans. Een reinigingskuur geeft je lichaam een enorme boost. Je reinigt je organen die door een reinigingskuur hun afvalstoffen weer kwijt raken.

Wat merk je ervan?

Je voelt je energieker.

Je huid wordt mooier.

Je slaap wordt beter van kwaliteit.

De nacht hebben we nodig, het is in de nacht dat het lichaam zich hersteld. 

Je wordt je veel meer bewust wat gezonde voeding voor je doet en dat is een mooie opstap naar een gezondere leefstijl.

Je leert bewust te voelen wat voeding en bewegen doet voor je lichaam. Ik werk met een mooie, milde kuur. Een kuur komt het best tot zijn recht als het lichaam al wat voorbereiding heeft gehad.  Op deze manier wordt het lichaam zo min mogelijk belast en kan de kuur optimaal zijn werk doen. 


Schrikbarende cijfers

Op 1 januari 2018 hadden 9.9 miljoen mensen in Nederland één of meerdere chronische aandoeningen. Dit komt overeen met 58% van de Nederlandse bevolking. Een chronische aandoening is hier gedefinieerd als een aandoening waarbij over het algemeen geen uitzicht is op volledig herstel. De schatting is gebaseerd op een selectie van 109 door de huisarts geregistreerde chronische aandoeningen. De diagnose kan gesteld zijn door de huisarts zelf of kan zijn overgenomen van een andere zorgverlener. Bron: www.gezondheidenzorginfo.nl

 

Unieke cursus Voel je Vitaal!

In 5 avonden leer je op verschillende manieren kijken naar je gezondheid. Alle tips zijn praktisch toe te passen voor het hele gezin. We bestaan niet uit een hoofd en een lichaam, alles werkt met elkaar samen, daarom leer je te kijken naar het totale plaatje. De ervaring is dat de cursisten enthousiast aan de gang gaan met de geleerde informatie en zich beter en vitaler voelen, maar ook veel meer inzicht krijgen in zichzelf. 

 

Waar gaan we het over hebben?  

 

Wat is gezondheid? Voor mij is dat een evenwicht van innerlijke balans, goede voeding en bewegen.

Hoe werkt je lichaam, wat gebeurt er als je hormonen uit balans zijn? Wat heeft stress met je hormonen te maken?

Hoe werkt innerlijke balans of disbalans door op je gezondheid?

Waarom is een goede kwaliteit slaap zo ontzettend belangrijk? 

Wat is het verschil tussen voeding en vulling?

Wat staat er op een etiket en waar moet je echt op letten?

Is als gezond aangeprezen voeding ook echt gezond?

Hoe werkt de Biotensor en wat kun je ermee? 

Waarom wordt iemand ziek en iemand anders met dezelfde leefstijl niet?

Wanneer heb je extra supplementen nodig en wat zijn goede supplementen?

Als je altijd rugpijn hebt en er is niets te vinden in je rug wat dat zou kunnen veroorzaken, wat dan?

Zo zijn er tal van SOLK* klachten die alles te maken hebben hebben met innerlijke balans?

Hoe kun je hier aan werken?

Waarom is een stabiele bloedsuikerspiegel zo belangrijk? 

 

Dit en nog veel meer wordt allemaal besproken op de cursus

 

De cursusavonden zijn inclusief koffie/thee, pH teststrip, lijst met de meest schadelijke e-nummers, een sapjesproeverij met recepten, informatie over waterkefir, een aantal recepten en een op de cursus gemaakte tandpasta en zuurkool.

 

*SOLK staat voor Somatisch Onvoldoende verklaarbare Lichamelijke Klachten 

 

De prijs van deze unieke cursus is € 124,95. De beste investering die je kunt doen, is investeren in je gezondheid! Tot en met zondag 9 februari ontvang je een vroegboekkorting van €25.00.

We starten op woensdag 4 maart.      

 

Voor bedrijven of andere grote groepen is het bij 10 of meer deelnemers mogelijk de cursus op locatie te geven. Ook is het mogelijke een workshop te boeken over een onderwerp naar wens. Neem voor meer informatie contact op. Ik ben bereikbaar op 06 49955517 of mail naar info@gezondmetgerrie.nl

 

Review Elly

Bij Gezond met Gerrie de cursus Voel je Vitaal gedaan van 5 leuke leerzame avonden, een goede uitleg van de zaken waarmee ze bezig is, o.a. gezondheid middels verantwoorde voeding, eenvoudig toe te passen

en het helpt echt! Voel me een stuk gezonder en lichter, en…. dit is een leuke bijkomstigheid, ben flink… 10 kg afgevallen ( was ook nodig ) Kortom ….. zo’n cursus is zeker een aanrader!