Wil je werken aan een sterker immuunsysteem dan zijn er een aantal dingen die je kunt ondernemen. Voeding, voldoende slaap, ontspanning, milde lichaamsvriendelijke beweging en het opruimen van onverwerkte emoties. Voeding is een echte krachtpatser. Eet veel groente (liefst 3 tot 4 ons per dag) , eet gevarieerd. Denk in kleuren. Iedere groente heeft zijn eigen specifieke kwaliteit, iedere kleur heeft andere kwaliteiten. Gezond en gevarieerd eten begint met de voorbereiding.
Denk vooruit wat je de komende dagen wil eten. Heb je een druk leven, leg dan gerust je agenda erbij zodat je niet iets tijdrovends kiest terwijl je daar eigenlijk geen tijd voor hebt. Plan bijvoorbeeld een dag groene groente, daarna een dag witte groente, daarna een dag peulvruchten, weer groene groente, een dag rood/oranje/paarse groente, een dagje regenboog* . Je hebt nu al 6 dagen gevarieerd en gezond eten. De 7de dag hou je het open voor een etentje met familie of vrienden, een avondje uit (als dat weer mogelijk is) een soepje uit de diepvries of iets makkelijks voor een heerlijke luie dag.
Door zo vooruit te denken krijg je inzicht in wat je eet. Over het algemeen zijn we routine dieren. Witte groente? Alweer bloemkool of witlof? Nu kijk je automatisch wat er nog meer bestaat aan witte groente en is het wellicht tijd eens nieuws te proberen. Groene groente kun je afwisselen door de ene keer lichtgroene groente te kiezen en de volgende keer donkergroene groente. Eet zo puur mogelijk, zoals de natuur het voor ons heeft laten groeien.
* De term regenboog eten heeft een oud cursist van mij bedacht. Een dagje pasta met veel verschillende kleuren groente, of van alle restjes een maaltijd maken.
De heerlijke spiesen op de foto laten je zien hoe mooi en afwisselend groente eten kan zijn.
Mijn favoriet krachtpatsers zijn kiemgroente met als koploper in gezonde voedingstoffen Alfalfa, deze helpt je lichaam met ontgiften. Andijvie bevat veel bitterstoffen, net als witlof en bevat vitamine K. Broccoli, werkt ook ontgiftend en zit vol antioxidanten. Pompoen een natuurlijke ontstekingsremmer vol vitamine A. Peterselie vanwege de hoge voedingswaarde.
Spinazie, rijk aan foliumzuur. Rode bietjes zijn een mooie bron van vitaminen en mineralen en ondersteunen het ontgiften van je lichaam. Spruitjes en andere koolsoorten zitten vol met vitaminen en mineralen die zeer goed opneembaar zijn. Asperges, zijn rijk aan tryptofaan. Daarnaast uiteraard paprika, tomaat en ui.
Er zijn natuurlijk nog veel meer groenten. Varieer er lustig op los.
Probeer zoveel mogelijk groente uit het seizoen te eten, die hebben de meeste voedingsstoffen die we juist dan nodig hebben. De natuur is zo wijs, we hoeven het alleen maar te volgen.
Om jullie hiermee te helpen heb ik een blanco weekmenu/boodschappenlijst gemaakt en een voedingsdagboek. Deze kun je gratis downloaden. Dit kan je helpen om gezondere keuzes te maken, inzicht en overzicht te krijgen in wat je nu eigenlijk eet en drinkt. De hoeveelheid groente die we eten wordt meestal erg overschat. Door dit een week in je voedingsdagboek bij te houden krijg je een heel reëel beeld waar je verbeterpunten kunt toevoegen.
3 tot 4 ons groente per dag, dat lijkt veel. 4 ons doperwten op je bord is een enorme berg waar je niet blij van wordt. Je kunt makkelijk en gevarieerd meer groente toevoegen. 10 snacktomaatjes is al ongeveer 1 ons groente, heerlijk als tussendoortje en al 1 ons binnen. Vervang je boterham door een salade met sla, tomaat, komkommer, geraspte wortel, blokjes paprika en een handje kiemgroente. Je kunt de salade extra voedzaam maken met een hand peulvruchten erdoor en een gekookt eitje of wat verkruimelde fetakaas voor extra eiwitten. Bak een stevige groenteomelet en bestrooi die met kiemgroente. Dit is koud ook lekker. Als je aan het koken bent, snij dan gelijk de groente voor je omelet fijn. Zodra je een lege plek heb hebt op je fornuis kun je het omelet bakken en kost het geen extra tijd. Na het afkoelen in punten snijden en direct in de broodtrommel. Makkelijk mee te nemen naar je werk en een stuk gezonder dan brood. Maak regelmatig een grote pan groentesoep, hoe meer groente, hoe beter! Als alles gaar is zet je staafmixer erin en mix je tot je een gladde, dikke soep hebt. Bewaar de soep in porties in de diepvries. Voor je naar bed gaat haal je portie soep uit de diepvries. Terwijl je, je ontbijt maakt breng je de soep aan de kook. Verwarm een thermoskan voor met heet water. Als de soep is doorgekookt schenk je het in de voorverwarmde thermoskan en je hebt een gezonde lunch bij je zonder al te veel extra werk. Maak regelmatig een lekkere groente smoothie met maximaal 1 stuk fruit erin. Internet staat vol met recepten. Door alles zo af te wisselen kom je makkelijk aan de 4 ons per dag. Gezond eten is ook vooruit kijken en plannen. Niemand heeft zin om uren in de keuken te staan, als je hier eenmaal routine in hebt, zal je zien dat het je nauwelijks meer tijd kost.
Natuurlijk is er nog meer wat bijdraagt aan een sterker immuunsysteem.
Ontspanning en voldoende slaap. Als je niet kunt ontspannen, slaap je ook niet echt diep.
Om de oplossing hiervoor te vinden, moet je zoeken naar de oorzaak. Wat is de reden dat je slecht kan ontspannen? Stress en waarvan dan? Dingen opschrijven kunnen verhelderend werken. Maak een top 5 van stress of irritatie punten. Kijk wat je in praktische zin daaraan kunt doen. Heb je gewoon te veel op bord, kijk eens kritisch naar alles wat je doet. moet je dit echt zelf doen of kun je taken uitbesteden? Vaak zie je het zelf niet helder omdat je al zo lang in een kringetje maalt met je gedachten. Vraag je partner/vriendin/buurvrouw eens mee te kijken naar jou stress lijstje. Deze hulp ervaart jouw stress niet en kan er met een onbevangen blik naar kijken en mee denken voor een oplossing. Ga niet met alles tegelijk aan het werk. Probeer het grootste stress/irritatie punt als eerste aan te pakken. Teveel of te laat eten in de avond geeft je lichaam stress. Je geeft je lichaam eigenlijk 2 opdrachten tegelijk. Je voeding moet verteerd worden en je wil slapen. Je lichaam werkt op prioriteit en zal eerst hard aan het werk gaan om de voeding te verteren. Daar merk je weinig van, behalve dat je niet kunt slapen of erg oppervlakkig slaapt en niet uitrust. Slecht slapen en stress heeft vaak ook zijn oorsprong in oude en onverwerkte emoties in je onderbewustzijn. Door dit op te sporen en op te ruimen krijg je veel meer rust en balans. Wakker worden op een vaste tijd in de nacht is een verstoring van een orgaan. Aan iedere tijd is een orgaan verbonden dat op die tijd het meest actief is. Onze emoties zijn verbonden met onze organen. Zit er bijvoorbeeld onverwerkt verdriet en/of angst zal dat zich uiten door wakker te worden op de tijd die verbonden is met de longen. Met een NEI consult kunnen we kijken wat de oorzaak hiervan is.
Bij een NEI consult kan ik je helpen om te kijken wat jouw in de weg staat en belemmerd om te zijn wie je wilt zijn. Een NEI consult duurt meestal tussen de 60 en 90 minuten.
Met al deze kleine tips kun je het verschil maken voor jezelf. Maak van je maaltijden, kleurrijke maaltijdtijden vol voedingsstoffen, vitaminen en mineralen.
Pak een deel van je stress aan. Leg de lat niet te hoog en wees mild voor jezelf. Nu het langer licht is en we zon weer op ons gezicht voelen heb je misschien meer zin om te gaan sporten. Wees ook hierin mild voor jezelf. Je hoeft geen bootcamps te doen om goed bezig te zijn. Heb je veel stress dan lucht dat misschien even op, maar je lichaam ervaart weer stress. Vind je dit leuk en heb je een goede conditie dan is het natuurlijk prima. Ga er op uit. De natuur in, wandelend of op de fiets. Dit zijn prima vormen van milde en gezonde lichaamsbeweging. De natuur zorgt ervoor dat je stress verminderd en je gelukshormonen aanmaakt. Neem wat lekkers te eten en/of te drinken mee en geniet bewust van zo'n uitstapje.
Zie het aankomende voorjaar als een nieuwe start. Net als de natuur ons voorleeft mogen we in het voorjaar weer opnieuw beginnen en opbloeien.
Vind je het lastig om alleen nieuwe stappen te zetten, weet dan dat ik je daarin graag begeleid. Geen eindeloze consulten, We maken samen een stappenplan wat bij jou past en wat je duurzaam in te passen is in jouw situatie. Uiteraard is een stappenplan voor het hele gezin ook mogelijk. Kinderen hebben weer ander voeding behoeftes dan volwassenen.
Ik heb een leuke aanbieding die geldig is tot 1 mei. Wil je samen doen met een vriend/vriendin dan betalen jullie samen anderhalf consult.
Op 1 januari 2018 hadden 9.9 miljoen mensen in Nederland één of meerdere chronische aandoeningen. Dit komt overeen met 58% van de Nederlandse bevolking. Een chronische aandoening is hier gedefinieerd als een aandoening waarbij over het algemeen geen uitzicht is op volledig herstel. De schatting is gebaseerd op een selectie van 109 door de huisarts geregistreerde chronische aandoeningen. De diagnose kan gesteld zijn door de huisarts zelf of kan zijn overgenomen van een andere zorgverlener. Bron: www.gezondheidenzorginfo.nl