In moeilijke tijden...

verbind je met het kleine, mooie geluksmomenten

verbind je bewust met het positieve

verbind je met je medemens

voed je ziel met liefde, plezier en rust

heel oude angsten, je hebt ze niet meer nodig

richt je naar binnen en creëer balans

doe dat wat energie geeft, laat los wat energie kost

vervang angst voor vertrouwen

pas goed op jezelf en de ander en blijf gezond

Fijne Paasdagen! 

 

 

Ideeën voor de paasdagen, het belang van een goed immuunsysteem, vitamine C en Covid-19

Het is bijna Pasen, een bizarre tijd waarin je geen bezoek mag uitnodigen, afstand moet bewaren en waarschijnlijk niet eens de natuur in mag om te wandelen. Voor veel mensen zijn het zware tijden, mensen verliezen een geliefde, een geliefde wordt ziek en als je gezond bent, baal je ervan dat je, je geliefden niet in je armen mag nemen. De Covid-19 crisis legt onze samenleving compleet stil.

 

We richten ons op het vermijden van virussen en bacteriën in plaats van ons immuunsysteem sterker te maken. Niemand in de media heeft het over het nut van een gezond voedingspatroon of over het nut van extra vitmaninen suppleren. Hoe sterker het immuunsysteem, hoe groter de kans is dat je niet ziek wordt. Als je toch ziek wordt, ben je korter en minder heftig ziek. Af en toe ziek zijn is ook gezond, al klinkt dat misschien vreemd. Koorts is een grote opruimer, een onderdeel van het zelfhelend vermogen. Het is ook niet verstandig* om koorts direct te onderdrukken, laat je lichaam het werk maar doen. 

 

Een gezond en krachtig  immuunsysteem is belangrijker dan ooit

Het immuunsysteem is ons verdedigingssysteem, het reageert op ziekmakende bacteriën en micro-organismen door deze onschadelijk te maken en ruimt dode lichaamscellen in ons lichaam op. Je zou het met voetballen kunnen vergelijken, als je verdediging niet in orde is de kans groot dat je de wedstrijd verliest.  Je kunt preventief aan een krachtig immuunsysteem werken om gezond te blijven, dat is natuurlijk de allerbeste optie. Zelf werd ik me helaas ook pas bewust van het belang van goede voeding, toen ik ziek werd in 2014. Mijn ontstekingsziekte Hidradenitis Suppurativa** (3de graad) die mij de das om deed is gelukkig inmiddles genezen. De diagnose Fibromyalgie die ik een jaar of twintig geleden kreeg is niet meer van toepassing en eczeem of allergische reacties heb ik ook niet meer gehad. Naast voeding kun je ook problemen oplossen op ziel niveau. Alles wat je niet uitspreekt en in slikt, verteld je lichaam je. Het zelfhelend vermogen van ons mooie lichaam is groot, veel groter dan gedacht wordt. 

In de eerste plaats richt ik me op voeding, bij de mensen die daar voor openstaan kunnen we ook naar de onderliggende emotie kijken. 

 

*Als je chronische ziekten hebt of hartpatiënt bent altijd met je eigen arts overleggen wat verstandig is.

 

Als je denkt dat je besmet bent met het Covid-19 virus en je hebt koorts overleg dan ook met je eigen arts wat verstandig is. 

**een chronisch terugkerende ziekte waar volgens de artsen niets aan te doen is.....

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Wil je aan het werk om je immuunsysteem te versterken en het zelfhelend vermogen van je lichaam optimaal te maken. Preventief, of omdat je juist nu al klachten hebt en wilt verminderen. Laat mij je helpen. We maken samen een reis naar een betere gezondheid met meer energie! Op jouw tempo, passend bij jouw wensen. 

 

Op dit moment kan ik je niet in mijn praktijk ontvangen, maar een consult via skype is een goede vervanging. Lezers van deze nieuwsbrief ontvangen 10% korting op de consult prijs en eventuele supplementen. Maak er vandaag nog werk van. Bel 06 499 555 17 of stuur een wattsapp bericht. Een mail kan natuurlijk ook. Mail naar info@gezondmetgerrie.nl

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Vitamine C

De NVWA (Nederlandse Voedsel-en Waren Autoriteit) beweerd dat extra vitamine C niet werkt.  Er worden boetes opgelegd die kunnen oplopen tot 150.000 euro wanneer ik jullie nu uitleg van wat de kracht van vitamine C is.  Ze schrijven o.a. dat het gebruik van meer vitamines je geen hogere weerstand oplevert. Letterlijk schrijven ze dat het nemen van extra supplementen in tijden van

Covid-19  niet nodig is. Als het niet zo triest was, zou je er om kunnen lachen. In de praktijk ervaar ik zeker verschil. 

 

Voor een aantal gezondheidsclaims concludeerde de EFSA ( European Food Safety Authority) dat, op grond van de ingediende gegevens, een oorzakelijk verband is vastgesteld tussen een levensmiddelencategorie, een levensmiddel of een van de bestanddelen daarvan en het geclaimde effect. Gezondheidsclaims waarvoor die conclusies gelden en die voldoen aan de voorschriften van Verordening (EG) nr. 1924/2006, moeten overeenkomstig artikel 13, lid 3, van Verordening (EG) nr. 1924/2006 worden toegestaan en in de desbetreffende lijst worden opgenomen. 25.5.2012 Publicatieblad van de Europese Unie L 136/1 NL ( 1) PB L 404 van 30.12.2006, blz. 9. ( 2) http://www.efsa.europa.eu/en/ndaclaims13/docs/ndaclaims13.zip ( 3) http://www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/article13.htm

 

Het heel bizar dat de NVWA de bevindingen van de EFSA gewoon negeert, terwijl de NVWA de regelgeving van de ESFA hoort te volgen.

 

https://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2012:136:0001:0040:NL:PDF

 

Ik ga dus geen claims noemen, open bovenstaande link en lees de 15 wetenschappelijk bewezen gezondheidsclaims van vitamine C en trek je eigen conclusie. 

 

Ook heel vreemd is het dat er al weken Covid-19 patiënten behandeld worden met het intraveneus toedienen van vitamine C*. De resultaten zijn goed, mensen ligger korter in het ziekenhuis en lijken sneller te herstellen. Verder onderzoek loopt nog, maar de berichten zijn zeker positief en hoopgevend. Jammer dat dit alleen buiten onze landsgrenzen gebeurd, een gemiste kans. In de orthomoleculaire geneeswijze wordt dit al toegepast, helaas in Nederland voor eigen rekening. 

*Vitamine C in een grote dosering die met inname niet mogelijk zou zijn.

 

In de orthomoleculaire visie gaan we uit van een hogere ADH (Algemene Dagelijkse Hoeveelheid) aan voedingsstoffen die we nodig hebben om gezond te blijven. De ADH is vastgesteld voor gezonde mensen. Helaas is een groot deel van onze bevolking niet gezond en is deze hoeveelheid voedingstoffen dus niet toereikend.....

 

Als je bedenkt dat veel fruit uit verre oorden onrijp geoogst wordt om het goed te kunnen houden tot het vervoert is en bij ons in de winkel ligt, denk je dan dat er veel vitamine in zit? 

Als je aan de aanbevolen 2 ons fruit per dag komt, is dat dan altijd vitamine rijk fruit?

 

Zelf denk ik van niet en daarom neem ik in periodes dat er 'iets' heerst altijd extra vitamine C.

Als kind kreeg ik altijd extra vitamine C als de R in de maand zat. Dat was een standaard die veel van mijn leeftijdsgenoten zullen herkennen. Er is nu meer vervuiling, kinderen die meer binnen spelen dan buiten, minder mineralen in de bodem en dus ook in ons eten. Maar in deze tijd is extra vitamine C niet meer nodig?

 

Ga eens wegen hoeveel fruit en groente je eet per dag, de meeste mensen overschatten dit flink. 

Kom jij aan de 2 ons fruit en de 2,5 ons groenten per dag? Dit is wat mij betreft echt het absolute minimum. Zelf eet ik standaard 4 ons groente per dag. 

 

Onderaan deze nieuwsbrief staan de cijfers. Deze zijn schrikbarend hoog. Waarom niet veel meer preventief werken aan de gezondheid? Waarom niet veel meer werken met gezonde voeding. Een huisarts zegt natuurlijk best vaak tegen zijn cliënt dat die gezonder moet gaan eten, maar meer dan tien minuten per consult heeft die niet. Het is niet dat die niet wil, maar tijd en kennis van voeding ontbreekt. Op deze manier blijft het een advies waar niets mee gedaan wordt. Over het algemeen werken de regulieren diëtisten met calorieën en lijstjes die je niet lang volhoudt. Waarom wordt er niet meer gewezen op het belang van een goed werkend immuunsysteem? Dat bereik je niet alleen met calorie beperking, maar met duurzame verandering van je voedingspatroon.  

Stress, angst en de media

Stress brengt je lichaam in paraatheid en zorgt ervoor dat we kunnen presteren. Zonder stress zouden we niet goed kunnen functioneren. Stress is grofweg te verdelen in twee systemen. De snelle reactie (acuut gevaar) wordt veroorzaakt door het hormoon adrenaline. Dit hormoon zorgt ervoor dat je in staat bent om direct te kunnen reageren op een bedreigende situatie. Cortisol is trager. Cortisol piekt ongeveer een half uur na de stressvolle situatie. Bij stress komen er dus twee hormonen vrij. Dit is de taak van de bijnieren. Na de stressvolle situatie zakt de adrenaline en de cortisol. Zo hoort het te werken in een gezond lichaam. Als een situatie die eigenlijk weer veilig is, maar nog als bedreigend of angstig ervaren wordt, blijft er cortisol aangemaakt worden.

 

Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan de te hoge verwachtingen van je werkgever of van jezelf. De lat ligt hoog tegenwoordig waar iedereen aan moet voldoen. Maar wat denk je van bewuste of onbewuste angst voor de huidige situatie. Dat ervaart je lichaam als pure stress. Ieder journaal en praatprogramma heeft het over de gevaren van het Covid-19 virus. Hoe vaak volg je dit nieuws? Hoe denk je dat al deze negatieve berichtgeving bij je binnenkomt? 

Bij ieder nieuwsmoment wordt er cortisol aangemaakt.

 

Als je dan ook nog bedenkt dat alles in het lichaam samenwerkt, is het niet gek dat er dingen mis gaan. Insuline is ook een hormoon wat bij voedselvertering regelmatig stress veroorzaakt. Dit wordt veroorzaakt door het eten en drinken van voedingstoffen die het lichaam niet herkend en slecht kan verwerken. De alvleesklier die de insuline afgeeft om alle suikers af te kunnen geven in het bloed moet extra hard werken.  Jij ervaart de stress niet, maar je lichaam wel. De extra insulineaanvraag veroorzaakt zo ook een stijging van het cortisol gehalte. Bedenk ook nog even dat bij vrouwen de hormoonhuishouding complexer is dan bij mannen en je hebt het plaatje van disbalans en klachten compleet. 

 

Bij veelvuldig extra aanvraag van insuline van de alvleesklier, raakt deze op een dag overwerkt en heel kort door de bocht is dit de manier waarop iemand diabetes type 2 krijgt. Diabetes type 2 is triest genoeg al een geaccepteerde chronische aandoening. Door chronische stress zijn er steeds meer mensen met bijnieruitputting. Wat mij betreft zou hier veel meer aandacht voor moeten komen. Er wordt nog steeds zwaar onderschat hoe belangrijk het is dat de hormoonhuishouding op orde is. 

 

Samengevat: Bij chronische stress komt het lichaam teveel onder invloed van cortisol en is niet meer in staat om dit te herstellen. De bijnier raakt uitgeput en je krijgt diverse klachten als slecht slapen, daardoor moe en futloos. Geestelijk kun je minder hebben, waardoor overspannen raken of een burn-out eerder op de loer ligt. Het sleutelwoord is balans en bewustzijn. Geef je lichaam en je brein de tijd om te herstellen van een stressvolle situatie of periode. 

 

Mijn tip: bekijk 1 x per dag de nieuwsgeving over het Covid-19 virus. Tussen 14.00 en 15.00 uur worden alle cijfers en gegevens ververst. De rest van de dag is herhaling en speculatie. Dit schrijf ik niet om het probleem te bagatelliseren. Het is schrijnend wat er nu gebeurd, maar probeer jezelf te beschermen tegen een overdosis aan angst makende berichtgeving.  

Paasbrunch en diner  ideeën

 

 Verwacht van mij geen uitgebreide menu's voor de Paasdagen. Als je goed wilt zorgen voor je immuunsysteem kun je het beter klein en gezond houden. Neemt niet weg dat je waarschijnlijk toch iets extra's wil doen.

 

Ik geef wat ideeën die wat feestelijker zijn dan de dagelijkse maaltijd en toch heel gezond zijn. En heel belangrijk, ze laten je lichaam niet onnodig hard werken om het verteren. 

Paasbrunch ideeën voor 1 persoon

- Pers een sinaasappel uit, snijd een appel in kleine blokjes. Besprenkel de blokjes appel met wat citroensap om verkleuren te voorkomen. Schep een eetlepel Griekse yoghurt in een mooi hoog glas, strooi er wat stukjes appel over, giet er wat sinaasappelsap op en strooi hierop wat chiazaadjes. Vul op deze manier het hele glas. laat een kwartier staan, en serveer met een mooie hoge lepel.

-Maak een roerbak ei met groente. Roerbak twee flinke handen verse spinazie met 5 gehalveerde kleine trostomaatjes, een bosuitje en een teentje knoflook. Als dit bijna gaar is doe je er twee eieren bij en blijven roeren tot alle ei gestold is.

Serveer op het bord en decoreer het geheel met wat sprieten verse bieslook.

 

-Neem een mooie kom en vul deze voor de helft met Griekse yoghurt. Pureer met de staafmixer een klein bakje frambozen of rode bessen. Giet dit voor 3/4 over de yoghurt. Vul de kom verder aan met Griekse yoghurt. Giet het laatste frambozen- of bessensap sap over de yoghurt en garneer dit met een eetlepel chiazaadjes en een hand blauwe bessen.

-Bak een omelet van twee geklutste eieren. Beleg deze met reepjes gerookte zalm en  royaal  alfalfa kiemen. 

 

Diner ideeën per persoon.

-Asperges met gerookte zalmsnippers en wat gesmolten roomboter. Serveer de asperges mooi in een bosje over het midden van het bord, verdeel gerookte zalm snippers mooi over het midden en overgiet met wat gesmolten roomboter.

-Kleurrijke groenteschotel uit de oven

de hoeveelheid is moeilijk in te schatten voor 1 persoon, maar alles wat overblijft kun je de volgende dag gebruiken. Zie straks mijn snack tips en de tip voor morgen. 

Je hebt nodig;  winterwortel, wat sperziebonen,  courgette, ui, knoflook, gele paprika, taugé en een hand kleine trostomaatjes.

Was en snijd een stuk winterwortel in plakjes. Was en haar de sperziebonen. Kook deze 10 minuten voor. Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de courgette in plakjes, de gele paprika in blokjes, snipper de ui grof en halveer de tomaatjes.

Giet 2 eetlepels goede olijfolie in een ovenschaal, pers daarboven 2 teentjes knoflook uit. Goed omroeren. Verdeel alle groente in de ovenschaal en bestrooien met grof zeezout. Hussel met twee lepels alle groente goed door elkaar.

Alle stukjes groente moeten door de olijfolie gehaald zijn. Als dat niet lukt doe er rustig nog wat bij. Plaats de ovenschaal in het midden van de oven. Bak in 30 minuten gaar. Af en toe even kijken of je nog een keer moet husselen. Je kunt het bij de groente laten, je hebt al behoorlijk wat eiwitten genuttigd bij de brunch.

Wil je er toch iets bij kies dan voor een stukje kipfilet, een stukje ongepaneerd vlees van 100 gram of kabeljauwfilet.

 

 


Snack idee en kliekjesdag

Bij bijzondere dagen wordt er ook in de loop van de avond wat lekkers op tafel gezet. Ook dit kan lekker en verantwoord. Maak een mooie schaal op met wat verse olijven, rode druiven, een stukje harde schapenkaas, ongezouten en ongebrande walnoten en plakjes komkommer die je als toastjes kunt gebruiken. Maak een eierensalade van gekookte, fijn geprakte eieren, heel fijn gesnipperd uitje, meuk- en suikervrije mayonaise, chilipoeder, verse fijn geknipte bieslook en zeezout. Heerlijk met een mooi glas biologische wijn.  

 

Wat kun je doen met de restanten groente?

 

Na de Paasdagen even zin in makkelijk, maar toch gezond? Maak alle restanten groenten op in een eenvoudige maaltijd. 

 

Maak er een lekkere en gezonde pasta mee. 

1) Was en snijd alle groente klein, de winterwortel en sperziebonen weer even 10 minuten voor koken. 2) Roerbak alle groente bijna gaar.

3) Intussen maak je een super simpel sausje van haverroom met groene pesto (zelf gemaakt of meuk-vrij uit een potje). Breng de haverroom aan de kook en klop met de garde steeds wat pesto erdoor. Net zolang tot je de saus lekker vindt.

4) Giet de saus bij de groente en laat de groente hier in gaar koken, deksel van de pan zodat de saus wat kan inkoken. Kies voor een pasta die goed verteerd kan worden zonder piek in de bloedsuikerspiegel. Als je een tarwe pasta kiest let er dan op dat de pasta gemaakt is van tarwemeel en niet van tarwebloem. In de natuurvoedingswinkels kun je ook kiezen uit boekweit-, rogge- en linzen pasta.

Of.....

Maak een lekkere fantasie curry. Volg stap 1 en 2, maar kook de winterwortel en de sperziebonen nu maar vijf minuten voor. Spoel rode linzen goed af in een vergiet onder koud stromend water, het is goed als het water helder blijft. Laat rustig uitlekken. Ga verder met het maken van een currysaus, breng hiervoor kokosmelk aan de kook en roer er wat rode curry pasta (natuurvoedingswinkel) door. Begin met kleine beetjes, het is al snel te pittig. Giet de curry saus bij de groente, doe de linzen erbij en breng het aan de kook. Laat het geheel 15 tot 20 minuten pruttelen, geen deksel op de pan zodat de saus kan inkoken. 

Of....

Maak er een lekkere groentesoep van.

Maak bouillon van een zout, gist en meuk-vrij bouillonblokje (natuurvoedingswinkel).  Wees terughoudend met de hoeveelheid bouillon in de pan. De groente hoeft maar net onder te staan. 

Was en snijd alle groente klein. Laat 15 minuten koken in de bouillon. Heb je veel groente, haal dan na 15 minuten ongeveer de helft uit de pan met een schuimspaan. Pureer de andere helft van de groente met de bouillon. Zo wordt je soep wat steviger. Na het pureren de uitgeschepte groente er weer bij doen, weer even aan de kook brengen en op smaak brengen met kruiden van jouw voorkeur. 

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Op 1 januari 2018 hadden 9.9 miljoen mensen in Nederland één of meerdere chronische aandoeningen. Dit komt overeen met 58% van de Nederlandse bevolking. Een chronische aandoening is hier gedefinieerd als een aandoening waarbij over het algemeen geen uitzicht is op volledig herstel. De schatting is gebaseerd op een selectie van 109 door de huisarts geregistreerde chronische aandoeningen. De diagnose kan gesteld zijn door de huisarts zelf of kan zijn overgenomen van een andere zorgverlener. Bron: www.gezondheidenzorginfo.nl

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------